Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Βιογραφικό του Προέδρου της Εταιρείας Δραμινών Μελετών.



Ο Γιώργος Κ. Χατζόπουλος

γεννήθηκε από Ποντίους αγρότες γονείς στην Πλατανιά Δράμας.
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Από το 1959 ασχολείται με την Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία και Λογοτεχνία.
 Διετέλεσε βοηθός του καθηγητή και Ακαδημαϊκού Γεωργίου Μέγα στην έδρα της Λαογραφίας.

Μέχρι τώρα βραβεύτηκε 26 φορές.

Δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, δύο φορές από τη Γλωσσική Εταιρεία Αθηνών, δύο φορές από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τη Νομαρχία Δράμας, τρεις από την Εστία Νέας Σμύρνης, την Κοινότητα Καλαμπακίου, την Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Ποντίων Λευκογείων Δράμας «Ο Εύξεινος Πόντος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα, την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης, τη Θρακική Εστία Δράμας, το Δήμο Δράμας, τη Λέσχη Καταδρομέων Δράμας, το Δήμο Παρανεστίου, το Δήμο Καλαμπακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου, τη Νέα Ένωση Λογοτεχνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταγρών, το Ροταριανό Όμιλο Δράμας, τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και τους Ποντιακούς Συλλόγους του Δήμου Δράμας. 

Είναι συνεργάτης των περιοδικών «Αρχείον Πόντου», «Παράδοση», «Ποντιακή Εστία», «Ποντιακόν Βήμα», «Ποντιακά Ιστορήματα», «Τραπεζούντα», «Βήματα» και άλλων καθώς και των εφημερίδων «Μακεδονία», «Πρωινός Τύπος», «Ταχυδρόμος», «Επίκαιρος», «Επαρχιακός Τύπος», «Το Μοναστηράκι», «Πρόοδος», Ενήμερος κ. ά.

Είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Τακτικό Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Εταίρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Πνευματικός Συμπαραστά¬της της Παναγίας Σουμελά Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, Μέλος της Επιτροπής Συγγραφής της Ιστορίας τηςΔράμας.
Είναι από τους βασικούς συγγραφείς της Εγκυκλοπαίδειας του Ποντιακού Ελληνισμού που ολοκληρώθηκε σε οκτώ τόμους.

Διετέλεσε Διευθυντής Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Δράμας.

Είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Ν. Δράμας και Μέλος της ΝΕΠΟΤΑ, καθώς και Μέλος της Επιτροπής δεοντολογίας της τηλεόρασης ΑΛΦΑ.

Πήρε μέρος σε διάφορα Συμπόσια και Συνέδρια, όπως της Παυλείου Εταιρείας Καβάλας, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακής Λαογραφίας, στο Δ' Συμπόσιο του Μικρασιατικού Ελληνισμού που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Β' Διεθνές Συνέδριο Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών, Καβάλα 15-18 Σεπτεμβρίου 2005, στα Πολιτιστικά Συμπόσια Καλαμπακίου και Νευροκοπίου.

Κάνει συχνά εκπομπές από τους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και ΕΤ3.

Έγραψε το σενάριο για δύο τηλεοπτικές εκπομπές για τη Δράμα: Ζωντανές και νεκρές πολιτείες - Μια πόλη μια ιστορία: Δράμα.

Έγραψε περισσότερα από δεκαπέντε βιβλία ιστορικού, λαογραφικού και αρχαιολογικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου